Bine te-am regăsit!

Îţi propun să începem cu un mic joc, aşa că m-aş bucura că accepţi invitaţia mea.

În primul rând, găseşte un spaţiu în care să stai confortabil şi unde să nu fii deranjat de factorii exteriori. Inspiră şi expiră profund de câteva ori.

Acum să luăm câteva enunţuri:

 1. X a făcut un accident auto sau înlocuişte tu cu un scenariu care îţi dă fiori

Repetă afirmaţia şi vezi unde în corp o resimţi. În zona abdomenului, în cap, care e locul în care o veste tristă sau dureroasă îşi găseşte o formă de manifestare în corpul tău?

 1. Eşti minunat/ă! 

Unde simte corpul tău că înfloreşte la auzul acestei afirmaţii? În capul pieptului, în zona inimii? Care e zona în care receptezi complimentelor?

 1. Ia o decizie şi apoi întreabă-te pur şi simplu dacă decizia respectivă este benefică pentru tine.

Unde resimţi în corp? Ce crezi că vrea să spună ceea ce simţi? Eşti împăcat cu decizia sau ţi se strânge stomacul gândindu-te la consecinţe?

 

„Expresia corporală este manifestarea lumii interioare nerostite a unei persoane.

În felul în care se mişcă sau stă, pune în act sentimentele, nevoile, ajustările creative şi credinţele.”

Phil Joyce & Charlotte Sills,

Psihoterapie & Consiliere Gestalt

 

După aceste exerciţii ai putut, cu siguranţă, să observi singur modul în care corpul tău operaţionalizează şi internalizează o experienţă. Pentru a te conecta la corpul tău, pentru a putea interpreta cu uşurinţă mesajele pe care ţi le transmite, pentru a putea lucra mai departe cu această formă de manifestare a interiorului tău este esenţial să înveţi să te relaxezi. Şi după ce te-ai relaxat şi ai identificat trăirea, emoţia, sentimentul întrebările utile, din punctul meu de vedere, cu care ar trebui să lucrezi sunt: Ce vrea să îmi spună această reacţie corporală? De unde vine? Cum mă afectează?

 

Etape în procesul de conectare cu corpul

 1. Aşează-te într-o poziţie comodă, întins sau şezând. Important este să te simţi bine pentru a te putea relaxa.
 2. Respiră adânc: ţine mâna stângă pe pieptul tău şi pe cea dreaptă pe abdomen, în zona pelviană. Acum inspiră astfel încât să mişti mâna dreaptă (să umfli abdomenul), în timp ce mâna stângă rămâne nemişcată. Continuă să respiri.
 3. Rămâi concentrat pe respiraţie, urmăreşte inspiraţia şi expiraţia.
 4. Acum, mută-ţi focusul pe corpul tău. Unde simţi tensiuni, disconfort sau încordare?
 5. Ce crezi că înseamnă sau vrea să spună acea tensiune?

 

Focalizarea pe corp este, în fond, un exerciţiu de asumare a responsabilităţii. Pentru ca triada corp-minte-spirit să funcţioneze este esenţial să fim conectaţi la fiecare dintre aceste dimensiuni. Asumarea aceasta a responsabilităţii presupune un efort de înţelegere a mecanismelor care ne guvernează la interior, presupune dizovarea fricii de a fi tu cu tine, a te vedea cu multitudinea de faţete şi feţe pe care le ai, a te accepta aşa cum eşti.

Am creat pentru tine mai jos o listă care să te ajute să te conectezi la propriul corp, un ajutor în elaborarea propriului dicţionar de raportare la emoţiile pe care le resimţi. Lista e deschisă şi te aştept să îmi scrii (foloseşte formularul din pagina de contact) pe măsură ce descoperi noi informaţii pe care le putem adăuga.

Emoţia Organul sau zona afectată
Furia Ficat, Dinţi, Nas
Traumele şi dezamăgirile Rinichi
Traumele şi dezamăgirile Inimă
Frica Rinichi
Frica Plexul solar
Anxietatea şi senzaţia de separare Stomac
Anxietatea şi senzaţia de separare Splina
Tristeţea Plămâni
Tristeţea Picioare
Stres Cap
Stres Inimă
Stres Sistem imunitar
Mânia Inimă, cap şi pumni
Dispreţul Gât
Dezgust Stomac
Fericirea Tot corpul
Iubirea Abdomen, gât, cap
 Ruşinea Splină
 Vinovăţia Splină

 

Beneficii ale focusului pe corp:

 1. Creşterea nivelului de prezenţă – pui accent pe Aici şi Acum, pe ce simţi în clipa de faţă.
 2. Creşterea nivelului de conectare cu ceea ce îţi doreşti – ne-am obişnuit să acţionăm în virtutea conştiinţei, a ceea ce e moral sau nu, uitând în mare măsură să mai satisfacem şi nevoile Sinelui, ceea ce duce la frustrare.
 3. Economie de timp – ascultându-ţi corpul vei ajunge să reduci semnificativ timpul de luare a unei decizii.
 4. Practicând respiraţia abdominală vei resimţi beneficii la nivel cardiac şi pulmonar, iar mintea ta va învăţa că poate trăi şi funcţiona în linişte.

Exemplu de lucru cu ceea ce ne transmite corpul:

Deşi ştiam care e vocaţia mea în viaţă, am tot amânat începerea activităţii – poţi găsi mereu scuze legate de câte mai ai de învăţat, de experimentat, de vindecat – şi ce credeţi că s-a întâmplat?

Măseaua 46 s-a îmbolnăvit – este vorba despre primul premolar inferior de pe partea dreaptă. Din perspectivă spirituală, această măsea are legătură cu cariera, vocaţia, cu concretizarea unui proiect, cu moartea, renaşterea şi dorinţa, iar amânarea, frica de a începe ceva au impact asupra sănătăţii acestui molar. Au trecut câteva luni de muncă zi de zi pentru salvarea acestei măsele – de unde nu aveam alergii la nimic, brusc descopeream că toate soluţiile utilizate pentru tratarea ei nu erau tolerate de corpul meu, fie că erau uzuale sau special comandate de la capătul lumii -, dar abia când m-am întors la înţelepciunea lui Jacques Martel (autorul cărţii Marele Dicţionar al Bolilor şi Afecţiunilor) măseaua a început să reacţioneze. Am început să îmi folosesc abilităţile şi talentele pentru a-i ajuta pe oameni şi astfel, a-mi îndeplini misiunea, şi toate au avut efecte pozitive asupra sănătăţii acestui premolar. Apoi, după câteva luni, m-am gândit eu că ar fi cazul să fac gratis tot…. vă puteţi da seama, evident, ce s-a întâmplat. Fix în momentul doi după rostirea cuvintelor, măseaua 46 s-a rupt . Toată amânarea, toate fricile legate de profesie s-au oglindit în această măsea. Starea ei de sănătate a fost în strânsă legătură cu emoţiile care mă încercau. Acum e bine şi îi sunt recunoscătoare pentru mesajele transmise.

 

Cu drag,

Raluca.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s