Atunci când rana interioară nu mai poate rămâne ascunsă în adâncurile ființei tale, ea găsește o cale de a ieși la suprafață cu toată încărcătura sa. Mecanismul care îi este drag și cunoscut este boala.

Eu cred că boala nu este altceva decât un instrument de lucru, un ghid, dacă vreți, pentru rănile emoționale care s-au cimentat în interiorul nostru. Și atunci când interiorul este vraiște, când ajungi să faci doar ceea ce îți displace, când te amâni, când frica este cea care decide ce intră și ce iese în și din viața ta, când nu mai găsești forța și energia de a te minți, de a te amăgi, de a ignora, atunci boala apare. Inițial, cu forme ușoare, în speranța că poate, poate descifrezi mesajul și schimbi macazul, mergând până la cele mai grave forme dacă te încăpățânezi să nu descifrezi sau să ignori ceea ce îți transmite.

Dacă ai să îți dai timp să asculți ce îți spune boala, dacă ai să identifici toate simptomele și formele de exprimare, ai să vezi că peisajul este, de fapt, fascinant. Aceeași rană încearcă să iasă la suprafață utilizând diverse organe, generând diverse boli, dar puse laolaltă toate indică același factor determinat.

Organele noastre reacționează de fiecare dată. Nici măcar nu e așa de complicat să înțelegem mesajele trimise. Intuiția ne va fi un mare ghid. Esențiale, în etapa aceasta, sunt întrebările pe care trebuie să ni le adresăm:

 1. De ce a apărut în acest moment? Ce ştii din familie despre boala respectivă, despre organul vizat? Când a apărut primul simptom?
 2. Ce mesaj îţi transmite boala?
 3. Ce beneficii îţi aduce boala?
 4. Care e cel mai cumplit lucru care ţi se poate întâmpla rămânând în această boală?

Și

Apelăm la reacția corporală pentru a valida fiecare răspuns.

 

Iată câteva sugestii de interpretare a diverselor afecțiuni – evident explicațiile sunt mai ample:

 • Pielea vorbește despre individualitatea mea, despre relația mea cu mediul exterior, este oglinda vieții interioare.
 • Sistemul osos somatizează revolta pe care o am față de autoritate.
 • Sistemul imunitar înglobează sistemul meu de referință și este afectat de emoțiile negative.
 • Nasul este afectat atunci când ceva nu ne miroase bine sau când suntem foarte furioși pe o persoană apropiată.
 • Urechile sunt influențate de gradul de deschidere și flexibilitate față de emoțiile cele mai adânci.
 • Ochii se vor umfla sau vor dezvolta diverse afecțiunii pentru că e ceva ce au văzut care mi-a rănit esența.
 • Durerile de cap sunt determinate de sentimente de eșec, îndoială, ură de sine, autocritică. Durerea de cap apare și cât trebuie să ies/mă despart fie de un anumit tipar de gândire care nu îmi mai este util în prezent, fie de trecut.
 • Dantura reacționează pentru a-mi comunica cât de bune sunt deciziile pe care le iau.
 • Gustul (și implicit și mirosul) îmi e diminuat până la pierderea totală dacă simt că trebuie să înghit o situație dezagreabilă care impune deconectarea parțială sau totală de simțurile mele.
 • Blocajele de la nivelul maxilarului sugerează dificultatea de a spune ceea ce îmi doresc autentic. Nu e doar incapacitatea de a spune, cât mai ales faptul că nu mă simt deloc în siguranță să o fac.
 • Afecțiunile de la nivelul gâtului vorbesc despre frica de a spune, de a comunica.
 • Inima suferă pentru că am uitat să iubesc, pentru că mă las pradă tristeții, nesiguranței, dependenței emoționale.
 • Sângele simbolizează bucuria de a trăi, setea de viață. Afecțiunile de la nivelul sângelui sunt determinate, în esență, de lipsa iubirii.
 • Colesterolul e la cote mari pentru că mi-am pierdut bucuria de a trăi.
 • Diabetul este expresia unui sentiment de tristețe interioară.
 • Plămânul nostru este afectat atunci când frica de moarte este mare. Afecțiunile de la nivelul plămânului ar putea fi un indicator pentru un abandon trăit în copilărie.
 • Răceală apare atunci când mă simt confuz, când am prea multe de gestionat și mă simt copleșit.Ea îmi câștigă timp pentru odihnă, dar îmi permite și să scot (prin secrețiile nazale, prin ochii iritați) emoțiile care mă bulversează.
 • Vezică biliară va reacționa la un conflict legat de teritoriu. Amărăciunea, furia și ura guvernează fierea.
 • Splina este bolnavă dacă imaginea de sine este proastă. De asemenea, frica de moarte are un impact major asupra acestui organ.
 • Ranchiuna, agresivitatea, obsesiile, furia, critica determină starea de sănătate a ficatului.
 • Stomacul va reacționa la tot ceea ce nu comunic, la tot ceea ce ascund, la toate reproșurile pe care mi le fac. Furia și agresivitatea guvernează acest organ.
 • Atunci când sunt incapabil să eliberez tristețea, frica, confuzia, revolta sau rușinea, intestinele se vor îmbolnăvi.
 • Rinichii sunt sensibili la frica de moarte și sunt influențați de capacitatea mea de a gestiona emoțiile negative.
 • Mâinile sunt rănite pentru că nu mai știm să primim și să dăm
 • Picioarele reprezintă contactul pe care îl am cu solul, vorbesc despre relația pe care o am cu mama, afecțiunile de la nivelul acestora purtând informații despre scopurile, dorințele sau direcțiile urmate.
 • Sănătatea organelor genitale ține de raportarea la sexualitate. Afecțiunile sunt determinate de sentimentele de frică, culpabilitate, rușine, neîncredere, regrete, furie pe care le am în legătură cu experimentarea propriei sexualități.   
 • Candidoza se instalează și se tot încăpățânează să recidiveze pentru a ne proteja de un act sexual pe care nu ni-l dorim.

Știu că boala te sperie, dar dacă ai încerca să schimbi abordarea? Îți propun un experiment: când apare orice simptom (poate să fie vorba și despre o banală durere de cap sau o răceală), renunță să te mai lamentezi, să te mai stresezi, încearcă să rămâi calm, să privești simptomul sau boala un pic sfidător și să îi spui că de data aceasta alegi să nu îți mai frică, că ești în siguranță și că te interesează mai mult mesajul decât panica indusă.

S-ar putea să descoperi un nou aliat pe acest drum către tine.

Surse: Jacques Martel, Marele Dicționar al Bolilor și Afecțiunilor – Cauzele subtile ale îmbolnăvirii

Cu drag,

Raluca.

Nov. 29, 2017

Spunând tuturor celorlalți un mare DA, îți spui ție un NU și mai mare

Ție îți e greu să le spui celorlalți nu atunci când chiar nu vrei să faci ceva, pentru că nu rezonezi cu acel ceva, sau când ai ceva mai bun de făcut? Sau mintea ta începe să facă analiza implicațiilor acelui Nu, pentru a ajunge la concluzia că, de fapt, nu doar că vrei, dar chiar îți dorești foarte mult să faci ceea ce ți s-a cerut ?

Acest text nu e despre acel nu care vine din sfidare, din rebeliune… toate aceste NU-uri sunt, de fapt, consecința NU-ului despre care vreau să îți povestesc azi și care ție îți este foarte cunoscut, nu-i așa? Articolul acesta este despre NU-ul pe care am învățat să ni-l spunem nouă, dorințelor și nevoilor noastre autentice, de frică să nu supărăm, dezamăgim, rănim etc. Cine nu învață să spună NU lucrurilor care îl îndepărtează de sine, care nu sunt în concordanță cu interiorul, va aduna atât de multă frustrare, iritare, mâhnire, pe care le va scoate în frecvente crize de furie, până la marea explozie.

Argumente pentru care spunem Da celorlalți:

–          Mintea noastră știe că e e mai frumos (pozitiv) să spui da

–          E foarte posibil să fi auzit în copilărie că nu e frumos să refuzi, așa că opțiunea e să spui da exteriorului

–          E foarte posibil să ne imaginăm că toate DA-urile pe care le spunem vor atrage niște beneficii/avantaje pentru noi

De ce nu spunem NU celorlalți

–          Pentru că îl asociem cu negativul

–          Pentru că în mintea noastră a spune Nu este sinonim cu dezamăgirea, cu egoismul

–          Pentru că ne e frică de reacțiile celorlalți

 

De ce e greu să sari de la Da la NU

–          În viziunea mea, raportarea la NU și Da are legătură cu iubirea și condiționarea iubirii, și atunci dacă NU înseamnă că nu primesc x, atunci o să mă grăbesc către un DA pe care nu mi-l doresc doar pentru că îmi doresc și mai tare acea bucată supusă condiționării  – spre exemplu, în copilărie ți se spunea „dacă nu mănânci, dacă nu faci etc.”… dar poate tu refuzai să mai faci pentru că te săturasei sau poate erai obosi etc., dar venea partea importantă a condiționării „nu te mai iubesc, nu mai vorbesc cu tine și cine știe câte alte bazaconii ți-au turnat adulții din jur” și uite așa ai învățat că e mult mai bine să spui și să faci ce ți se cere pentru a primi.

–          Pentru că am învățat că nu merităm să ne spunem nouă DA (e egoist și noi ne dorim să depășim acest stadiu )

–          Pentru că noi asociem cererea cu autorul său. Când spunem NU, spunem cererii formulate, nu celeilalte persoane – căutați în trecutul vostru momentul în care s-a împământenit acest mecanism: cine, când v-a spus nu și voi ați resimțit că acest nu are mai degrabă legătură cu persoana voastră .

Riscurile pe care ni le asumăm dacă nu învățăm să spunem NU:

–          Proastă imagine de sine – cel incapabil să spună NU știe asta despre sine, se condamnă pentru asta, se etichetează ca fiind slab… și acesta e un termen ușor.

–          Îți refuzi experimentarea respectului de sine.

–          Suntem ca o oală sub presiune – adunăm și adunăm frustrare pentru toate NU-urile pe care ni le refuzăm.

–          Ne refuzăm exercitarea unui instrument de curățare, de primenire a universului propriu.

–          Nu ne vom maturiza: a învăța când să spui Da și când NU presupune să te cunoști, să acționezi în acord cu ceea ce vrei, cu ceea ce ai nevoie, înseamnp să îți asumi evoluția unei situații, să accepți.

Știu că pare o treabă dificilă asta de a renunța la a spune celorlalți Da, în timp ce pentru tine ai rezervat toate NU-urile, dar ce nu ni se pare nouă dificil? Oricum ni s-a spus că mai totul e dificil… dar dacă nu e chiar așa? Spre exemplu, eu știam că e al naibii de dificil să te lași de fumat… sevraj, îngrășare, dorință, nebunie… eu am fost unul dintre cei mai pasionați fumători din câți cunosc, țigara îmi era o prelungire mai firească decât degetele, până într-o zi când am zis gata. Aveam sentimentul clar că fumasem toate țigările pe care trebuia să le fumez și cu toate astea continuam să fumez pentru că era prea greu să te lași de fumat… și acum sărbătoresc 2 luni în afara dependenței, cu o imagine de sine mai bună, simțindu-mă mai liberă, cu un sevraj de jumătate de zi, că na trebuia să îl bifez… ce Dumnezeu așa te lași de fumat!

Și cu aceeași ușurință am învățat să spun NU. A fost greu la început că na totul e dificil și e nasol să fii egoist și m-am trezit întrebându-mă dacă voi mai fi iubită și acceptată în timp ce spun NU, dar vezi tu după ce spui primele NU-uri și începi să te simți bine pe interior și începe să îți cam plac de tine, și începi să te cam îndrăgostești de energeia asta nouă pe care o emani, dificilul se convertește în ușor, și oricât de mari ar fi fricile și rezistențele, noua energie te ajută să le faci față. Ce ar fi dacă tu ai da atenție vocii aceleia din interior care tot îți spune că ți-ai zis toate NU-urile pe care a trebuie să ți le zici în viața asta? Că meriți și tu un mare DA! Nu am niciun dubiu că auzi vocea! Ascult-o!

Dacă nu știi de unde să începi transformarea, îți propun mai jos câteva strategii pentru a învăța să spui NU:

 1. Analizează o zi din viața ta. Stabilește prioritățile, apoi începe să spui NU celorlalte activități de pe lista ta.
 2. Fă un ritual: găsește un loc în care să poți petrece câteva minute fără a fi deranjat. Lucrează cu afirmațiile timp de 30 de zile. Spune-ți: Sunt în siguranță să spun NU. E dreptul meu să aleg când să spun Da.
 3. Folosește-te de o bijuterie – eu am ales o brățară care mă enerva și irita la fel de mult pe cât mă enerva incapacitatea de a spune NU -, și poart-o timp de 30 de zile, timp în care spui nu tuturor lucrurilor pe care nu vrei să le faci.

Îți garantez că la finalul celor 30 de zile te vei simți liber. Vei fi câștigat încă un instrument util în procesul de curățare a rezidurilor pe care ne-am obișnuit să le păstrăm în interior.

Cu drag,

Raluca.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s