Bine te-am regăsit!

Părinţii, şcoala, societate pun accent, în continuare, pe conformism. A te conforma înseamnă a merge pe drumuri deja testate, pentru că trebuie să fim parte a societăţii, iar societatea înseamnă norme şi condiţionalităţi. Problema apare atunci când condiţionalităţile sunt mult prea toxice şi inhibă naturalul din noi şi, evident, limitează sau blochează exprimarea creativităţii. Petru cei mai mulţi dintre noi, a fi creativ înseamnă a avea un talent artistic, dar a gândi creativitatea în aceşti termeni presupune, de fapt, tot o limitare.

Din punctul meu de vedere, creativitatea are legătură cu capacitatea de a trăi în prezent, de a fi deschis, ludic, curios. O gândire creativă presupune cât mai puţine etichete, este ca un suflu nou: conectată la informaţiile disponibile Aici şi Acum şi fără a se raporta la limitările mentale, gândirea creativă generează perspective noi şi soluţii ingenioase pentru problemele cu care ne confruntăm. A-ţi exprima creativitatea înseamnă în mare măsură a-ţi asuma puterea creatoare care este parte intrinsecă din tine. Puterea creatoare este darul pe care Dumnezeu l-a dat fiecăruia dintre noi pentru a ne face părtaşi la minunăţiile din Univers. Noi suntem co-creatori ai vieţii noastre, ai lumii în care trăim, cum, în aceeaşi măsură, suntem co-creatori ai sănătăţii noastre, ai libertăţii noastre. Dacă te confrunţi cu probleme de sănătate, dacă eşti nemulţuimit de viaţa ta, de mediul în care te mişti, poate că e momentul să te întrebi cam care sunt blocajele tale şi care sunt programele care te ghidează. Un program reprezintă tot ceea ce auzim, simţim cu privire la un subiect, toată încărcătura care ne este transmisă verbal şi nonverbal şi care determină până la virgulă un anumit comportament. De regulă, punem toată stăruinţa noastră în crearea scenariului perfect pentru derularea programului şi, implicit a comportamentului, pentru că învăţând programul, uităm că se poate şi altfel

Pentru a-ţi veni în ajutor, îţi prezint în rândurile de mai jos câteva blocaje care afectează creativitatea.

Blocaje şi obstacole care îngrădesc creativitatea

Blocajele ce afectează exprimarea creativităţii pot fi grupa în  3  categorii:

– Concepţia de sine – şi aici regăsim toate acele limitări determinate de incapacitatea sau neîncrederea că noi am putea genera idei noi, abordări noi.

– Iubirea de sine – absenţa iubirii şi a atitudinii pozitive faţă de eforturile noastre din copilărie au efecte asupra exprimării creativităţii adultului.

– Încrederea în sine – trăim sub imperiul lui “NU SE POATE” sau mai bine zis “EU NU POT”.

Lista blocajelor şi obstacolelor

 • Teama de a fi criticat – Programe de tipul „Noi nu greşim”
 • Teama de a eşua  – Programe de tipul „Nu avem decât o singură şansă”
 • Teama de a nu fi capabil să generezi ceva inovator sau revoluţionar – Atitudini de tipul „Tot ce era de inventat, a fost inventat”, „Visezi la cai verzi pe pereţi”, „Nu da vrabia din mână pe cioara de gard”
 • Lipsa autodisciplinei – Tendinţa spre comoditate, conservarea energei… senzaţia că oricum nu o să-ţi iasă cum trebuie.
 • Teama de a-ţi asuma riscuri – Rezistenţa la schimbare, lipsa convingerii de a fi totalmente  responsabil, lipsa încrederii şi a optimismului
 • Teama de a ieşi din zona de confort
 • Teama de ridicol şi critică
 • Teama de a fi insuficent documentat (lipsa unui suport ştiinţific, să zicem). De fapt, este vorba despre lipsa încrederii şi a siguranţei. Frica de a avea un punct vulnerabil şi de-al arăta celorlalţi.
 • Raportarea la propria persoană ca fiind prea idealistă, prea lipsită de pragmatism
 • Neîncredere în gândirea intuitivă – Încă de mici, ni se comunică importanţa argumentelor logice, suntem îndrumaţi să ne ignorăm intuiţia, să ne ignorăm reacţiile corporale (ceea ce resimţim în corpul fizic) atunci când suntem confruntaţi cu diverse situaţii.
 • Incapacitate de a folosi toate abilitățile – Lipsa încrederii în propriile forţe şi abilităţi + teama de a fi în centrul atenţiei sau de a performa. Este o teamă care are la o bază o convingere de tip: „trebuie să fiu invizibil, să nu atrag atenţia asupra mea pentru că altfel e periculos, pot să păţesc ceva rău”
 • Frica de eşec –  Lipsa încrederii în propriile forţe
 • Frica de a fi criticat  – Programe de tipul „ai grijă ce zici să nu ne faci de râs”
 • Teama de a fi văzut aşa cum eşti – Senzaţie de neadaptare, de a nu fi aşa cum îşi doreşte societatea
 • Frica de a nu dezamăgi – Programe de tipul „Trebuie să fii cel mai bun”
 • Teama de a nu greși – Diferențe de gândire între auditor și cel care dorește să emită o idee nouă
 • Teama de a fi greșit judecat/înțeles – În special, atunci când sunt diferențe de vârstă, pregătire etc.
 • Frustrarea – Aceasta se întâmplă când persoana în cauză crede că este victima nedreptăților, a jignirilor ce rezultă din interacțiunea cu ceilalți.
 • Temeri generate de lipsa de încredere în capacitatea de a fi creativ – Persoana s-a obișnuit cu ideea că nu este foarte creativă, că cei din jur nu văd noul din enunțurile sale, așa că preferă să nu mai spună nimic, chiar dacă ar putea veni cu inovații.
 • Temeri legate de lipsa obișnuinței de a expune propriile idei – Unele persoane nu știu cum să își exprime ideile. Ar dori să spună ceea ce gândesc, dar neștiind cum să le structureze, se opresc.
 • Temeri legate de dificultăţi în concretizarea unei idei – Cred că aici ne întoarcem, de fapt, la ideea de mai sus: dacă mediul în care trăiești e unul care nu încurajează, ci mai degrabă îngreunează manifestarea creativității, nu prea ești motivat să faci vreun demers.
 • Teama de incertitudine – Atașamentul prea mare față de confort și percepția pe care o avem că un stil de viață bun înseamnă să ai multe posesiuni: bunuri materiale, casă, mașină etc. Teama de a ajunge blamați de societate și teama de sărăcie cred că ne pot influența să ne conformăm mai degrabă decât să ne asumăm niște riscuri.

 

Ce împiedică exprimarea creativității?

Din experienţa mea,  cauzele care stau la baza acestor blocaje ar putea fi astfel structurate:

 1. Programele asimilate în primii ani de viaţă: „Noi nu greşim”, „Visezi la cai verzi pe pereţi”, „Nu da vrabia din mână pe cioara de gard”,  „Tot ce era de inventat, a fost inventat”
 2. Temerile generate de perspectiva asupra greşelii: De mici suntem învăţaţi că greşeala e indezirabilă şi că trebuie să facem tot ce putem pentru a o evita. Această abordare ştirbeşte din funcţia de bază a greşelii, aceea de a fi o oportunitate pentru a învăţa, pentru a testa o limită şi, implicit, pentru a afla ceva nou, care are relevanţă dincolo de banala împărţire în categorii bine-rău.
 3. Teama de judecător: Această teamă este generată de obişnuinţa noastră de a ne şi a-i judeca pe alţii constant – pentru că acesta este modelul învăţat în copilărie. Această teamă ne împiedică să ne exprimăm şi să ne asumăm propriile perspective. Această teamă ne face conformişti.
 4. Neîncrederea în propriile forţe: Aceasta ne face vulnerabili la ceea cred ceilalţi despre ideile noastre, având ca efect de cele mai multe ori instalarea autocenzurii.

 

Deblocarea creativităţii

Din perspectivă spirituală, blocajele creativităţii se reflectă la nivelul gâtului, unde se găseşte cea de-a cincea chakra, dar trebuie privită în relaţie cu  cea de-a doua chakră, care este centrul energiei sexuale. Pentru Jaques Martel, cele două chakre au legătură cu comunicarea: chakra gâtului este responsabilă de creativitatea gândurilor, iar cea de-a doua de creativitatea materială, în traducere prin voce, guvernată de chakra gâtului, comunicăm gândurile, în timp ce prin sexualitate comunicăm în plan fizic emoţiile.

Dacă la nivelul chakrei gâtului s-a sedimentat un program de tipul „Eşti prea mic ca să vorbeşti/Cine eşti tu să vorbeşti…”, blocajul ne va împiedica să ne asumăm rolul de co-creator despre care vorbeam anterior, ne va împiedica să ne vedem ca Fiinţe perfecte şi complete, dar perfectibile.

Dacă la nivelul chakrei 2 rulează programe de tipul „Trebuie să fii supus/Trebuie să le faci altora pe plac etc.”, persoanei respective îi vor fi afectaţi receptorii bucuriei, aceasta va avea probleme în stabilirea şi respectarea limitelor.

Paşi pentru identificarea propriilor blocaje:

 1. Acordă-ţi câteva minute zilnic şi pune pe hârtie tot ce ai auzit despre creativitate de-a lungul vieţii
 2. Învaţă să îţi asculţi corpul – şi pentru asta te invit să citeşti articolul de săptămâna viitoare.
 3. Foloseşte meditaţiile ghidate pe care le poţi găsi pe internet pentru curăţarea celor două chakre despre care am vorbit mai sus (ajută inclusiv purtarea unor articole vestimentare sau a unor bijuterii în culorile chakrelor – albastru şi portocaliu).

Cu drag,

Raluca.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s