Salut!

Îți povestesc și astăzi despre Tehnicile de Eliberare Emoțională (EFT). Pornim de la punctele energetice pe care le atingem în EFT și, în finalul articolului, te invit să faci un prim exercițiu care să te ajute să înțelegi cum funcționează și cât de eficiente sunt aceste tehnici.

 

„Este imposibil să ai o emoție fără o reacție fizică.”

William James, unul dintre fondatorii psihologiei americane, 1884

 

Pentru James, corpul emite un răspuns fizic pentru toate evenimentele pozitive sau negative experimentate, iar emoția reprezintă modul în care percepem schimbările fiziologice. Ceea ce ne spune James e că emoția este consecința unei senzații fizice.

Fiecare experiență de viață ancorează senzații și emoții în corpurile noastre (fizic, emoțional, energetic). Fiecare experiență de viață completează dicționarul intern de raportare la ceea ce experimentăm, iar creierul inițiază răspunsul la stres în funcție de ceea ce am învățat până în prezent. Problema e că noi am uitat de această funcție a corpului: aceea de a experimenta senzații – aceasta este o informație pe care o ignorăm cu ușurință. Noi am uitat că întâi simțim în corp, că experimentăm realitatea mai întâi ca senzație. Noi ignorăm rapid senzația și mergem la cum percepem situația. Iar EFT-ul face fix asta: te pune să privești în corp, să reînveți să îți locuiești corpul.

Așa cum îți spuneam în articolul anterior, Tehnicile de Eliberare Emoțională ne ajută să întrerupem condiționarea dintre factorul de stres și activarea răspunsului la stres prin simpla atingere a punctelor energetice în timp ce vorbim despre situația care ne creează un disconfort. Atingând aceste puncte energetice, capete de meridian, pe care Medicina Tradițională Chineză le studiază și utilizează de aproximativ 5.000 de ani, trimitem mici vibrații, asemănătoare impulsurilor energetice, pentru a reface circuitul energetic al corpului.

Punctele energetice utilizate în EFT sunt: punctul karate, început sprânceană, coada ochiului, sub ochi, sub nas, bărbie, claviculă, sub braț, sub piept, încheieturi mâini, vârful capului. Așa cum vei vedea parcurgând tabelul de mai jos, fiecare dintre aceste puncte corespunde unui meridian energetic, iar stimularea sa va facilita eliberarea anumitor sentimente, blocaje.

Punctul energetic Atingându-l eliberezi Atingându-l încurajezi
Punctul Karate

 

 

Sentimentul că ești blocat, rezistența la schimbare, incapacitatea de a da drumul lucrurilor, întristarea, sentimentul de vulnerabilitate, îngrijorarea, gândurile obsesive Înțelegerea, intuiția, centrarea, claritatea, înțelepciunea, discernământ, conexiunea cu Divinitatea
Început sprânceană (IS) – Meridianul vezică urinară Trauma, suferința și/sau tristețea, neliniștea, frustrarea, nerăbdare, temerile, fricile Pace, calm, vindecare emoțională
Coada ochiului (CO) – Meridianul vezicii biliare Frica și rezistența la schimbare, furia, supărarea, Claritatea și compasiune pentru sine și pentru ceilalți
Sub ochi (SO) – Meridianul stomacului Dezamăgire, îngrijorare, anxietate, nervozitate, frică, sentiment de gol Calm, pace, mulțumire, sentiment de siguranță
Sub nas (SN) – Meridianul intestinului gros Lipsă de putere, rușine, vină, jale, frica de eșec, teama de ridicol, inversare psihologică Acceptare de sine, putere, compasiune pentru tine și pentru ceilalți
Bărbie (B) – Meridianul Vas concepție Confuzie și nesiguranță, vină și rușine, dubii Claritate, siguranță, încredere, acceptare de sine
Claviculă (C) – Meridianul Rinichi Stres, senzație de blocare, indecizie și îngrijorare, inversare psihologică Încredere, claritate, ușurință în luarea deciziilor, deschidere la schimbare
Sub Braț (SB) – Meridianul Spină Îngrijorare obsesivă, vină, lipsă de speranță, insecuritate, încredere scăzută în sine Compasiune pentru sine și pentru ceilalți, încredere, claritate, relaxare
Sub piept (SP) – Meridianul Ficat Instabilitate emoțională, control excesiv, nervozitate, stres, frustrare, hipersensibilitate la stimuli exteriori Relaxare, claritate, încredere
Încheieturi mâini (IM) – Meridianul Inimii, Meridianul Plămânului, Meridianul Pericardului, Meridianul Intestinului Subțire Supărare, jale, obsesia pentru control, egocentrism, răspunsul luptă sau fugi Iertare, credință și inspirație, eliberare, iubire, sentiment de siguranță
Vârful capului (VC) Autocritica, gândurile oscilatorii, lipsa concentrării Înțelegerea, intuiția, claritate și concentrare, discernământ, înțelepciune, conectare cu Divinitatea, trezirea întregului sistem.

Sursa: http://solutionsforachange.com/what-does-tapping-do & www.eliberareemoțională.ro

Rețeta de bază în utilizarea EFT este:

– în Punctul Karate ne conectăm la problema lucrată, iar formularea standard este: Deși mă simt… sau Deși am această problemă, iar o parte din mine încă nu e gata să o elibereze (nu vrea, nu poate, nu știe cum, nu se simte în siguranță, nu știe cu ce să înlocuiască, nu știe că se poate și fără), totuși vreau să mă iubesc și să mă accept așa cum sunt.

– Repetăm afirmația în Punctul Karate de 3 ori.

– Batem punctele energetice de aproximativ 7 ori, descriind cât mai exact ceea ce simțim în corpul fizic și emoțional. Întrebări ajutătoare: Unde simți? Cu ce seamănă – formă geometrică, culoare? La nivel de emoție ce este această senzație? Pe o scală de la 0 la 10, ce intensitate are disconfortul pe care îl simți? Ce beneficii ai simțind ceea ce simți? Ce beneficii ai păstrând această emoție?

Îți propun un exercițiu simplu pentru a înțelege cum funcționează EFT. Dacă ai o durere fizică – migrenă, dentară, osoasă, de articulații etc. – îți propun să încerci următorul exercițiu:

  1. Inspiră profund, abdominal.
  2. Evaluează pe o scală de la 0 la 10, unde 0 este disconfort redus și 10 disconfort foarte mare, cât de acută sau intensă este durerea ta.
  3. Folosește modelul de mai jos. Ca să fie cât mai clar, voi lucra o durere de cap, de intensitate 9. Tu adaptează exercițiul.

Punctul Karate:

Deși am această durere de cap de intensitate 9, totuși vreau să mă iubesc și să mă accept așa cum sunt.

Deși am această durere de cap de intensitate 9, totuși vreau să mă iubesc și să mă accept așa cum sunt.

Deși am această durere de cap de intensitate 9, iar o parte din mine nu știe cum să se elibereze de ea, probabil că îmi servește încă la ceva această durere , totuși vreau să mă iubesc și să mă accept așa cum sunt.

 

Afirmații pe puncte:

IS: Simt această durere de cap, de intensitate 9.

CO: Toată această durere de cap,

SO: Simt această durere în tot capul meu.

SN: Ca și când o mie de ace mi-ar perfora craniul/ca o presiune puternică care mă împiedică să văd/ca și cum un curent electric mi-ar trece prin cap.

B: Toată această durere de cap,

C: Mă doare capul atât de tare.

SB: Toată această durere de cap de intensitate 9,

SP: Mă întreb la ce îmi servește oare?

IM: Toată această durere de cap

VC: Toată această durere puternică de cap.

Inspiră adânc și eliberează. Evaluează-ți din nou durerea de cap și continuă să spui afirmațiile, ajustând intensitatea durerii, de fiecare dată când sesizezi modificări. Continuă să bați punctele și să spui afirmațiile până ajungi la 0, sau măcar sub 3.

 

Dacă ai o strângere de inimă și nu poți afirma că te accepți așa cum ești, chiar și cu această bucată pe care ai rejectat-o atâta timp, iată câteva variante de înlocuire pe care le-am găsit în EFT Level 1 Comprehensive Training Resource, Anna Adams & Karin Davidson:

Sunt OK.

Accept ceea ce simt.

Accept aceste părți din mine.

Accept că nu mă pot accepta.

Poate că voi putea să accept o parte din mine la un moment dat.

Sunt în continuare o persoană bună.

Mă apreciez.

Sper că mă voi accepta așa cum sunt într-o zi.

Atenție: pentru copii folosim exprimarea: Sunt în continuare un copil bun/grozav.

 

Cu drag,

Raluca.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s