Instrument de lucru: Tehnicile de Eliberare Emoțională

Ce sunt Tehnicile de Eliberare Emoțională?

Te-ai surprins masând sau punând presiune pe tâmple, făcând presiune pe față, ți-ai ros vreodată unghiile?

Pun pariu că nici nu te-ai fi gândit că ceea ce faci este denumit de unii EFT. Aplici această presiune pentru că ai observat că pur și simplu te simți mai bine . Gary Craig, inginer, absolvent de Harvard și pasionat de dezvoltarea personală, este cel care a creat EFT. Cu studii în NLP – programare neurolingvistică și Thought Field Therapy (TFT), Craig a simplificat TFT dând astfel naștere EFT: afirmațiile rostite sunt specifice, sunt spuse în timp ce atingem anumite puncte, reprezentând capetele meridianelor energetice (canale energetice descoperite de chinezi în urmă cu vreo 5.000 de ani și folosite în acupunctură), în timp ce atenția noastră este direcționată către emoția sau durerea fizică pe care o simțim.

 „De ce să suferi? Suferința este parte a condiției umane.

Totuși există două tipuri de suferință: cea inevitabilă și cea inutilă.

Suferința emoțională poate fi indusă în întregime de gândirea noastră sau de

retrăirea mentală a experiențelor negative vechi.” (Dawson Church)

 

Tehnicile de eliberare emoțională pot fi definite ca tehnici de relaxare și calmare, care se realizează aplicând presiune pe anumite puncte energetice, în timp ce vorbim despre un eveniment traumatic. Evenimentul traumatic poate fi definit ca un incident cu efecte fizice, emoționale, spirituale și psihologice negative. Exemple de evenimente traumatice: moartea cuiva apropiat, divorțul, durerea fizică sau rănile, bolile grave, războiul, dezastrele naturale, terorismul, schimbarea domiciliului, abandonul parental, abuzul emoțional, fizic sau sexual, violența domestică, privarea de libertate.

  • Atingerea punctelor situate pe față, corp și mâini transmite creierului mesajul că ne simțim în siguranță și acesta reprezintă prima magie a EFT – face tranziția dinspre sistemul simpatic (foarte receptiv la stres) către cel parasimpatic, care permite relaxarea.
  • În același timp, pe fiecare punct facem o afirmație despre realitatea pe care o experimentăm cu privire la problema lucrată, așadar, afirmația este, precum realitatea noastră, negativă… deocamdată… și inducem restructurare cognitivă, pentru că alegem în ciuda situației negative pe care o experimentăm să ne iubim și să ne acceptăm și cu această bucată negativă.
  • Practic, noi vorbim despre aspecte care ne afectează și care, în mod normal sau tradițional, ar activa sistemul de răspuns la stres, dar atingem niște puncte comunicând creierului sentimentul de siguranță, ceea ce îl bulversează – îl obligăm să integreze două mesaje diametral opuse: vorbim despre factorul de stres, dar organele de simț nu transmit nici încordare, nici frică, nici stres.
  • Anulăm, astfel, condiționarea care există între evenimentul traumatic și reacția de stres.

Combinație de presopunctură (acupunctură fără ace) și psihologie modernă, EFT reprezintă o metodă de vindecare și auto-vindecare a problemelor de ordin emoțional și fizic.

Atunci când trecem prin T/traume, o bucată din noi se amprentează cu trăirea din acel moment. De-a lungul vieții, când ne confruntăm cu situații similare, răspunsul va fi dat din perspectiva acestei bucăți rănite. Ai putea să îți imaginezi cumva că în cazul unei T/traume o bucată din tine rămâne suspendată, ancorată în trăirea inițială. Ea funcționează și reacționează așa cum a făcut-o în prima instanță.

Spre exemplu, dacă în copilărie ți-ai cenzurat vocea (pentru că ai înțeles că dacă nu o faci se va întâmpla ceva ce ai decodificat ca rău pentru tine), deși ceea ce nu ai spus a provocat frustrare, furie sau orice altă emoție, de fiecare dată când va apărea o situație în care va trebui să te ridici și să îți iei apărarea, să spui stop, să nu permiți celorlalți să încalce o limită, e foarte probabil că vei reacționa din energia variantei tale mai tinere și mai rănite, care a învățat că e mai „sănătos” să evite confruntarea, amplificând și mai mult emoția negativă.

De fapt, asta mi se pare cea mai bună explicație: ignorând programele și tiparele care te influențează, nu permiți unei bucăți din tine, care a adoptat la un moment dat o anumită credință și căreia i-a dat caracter permanent, să se elibereze de ceea ce nu mai e în acord cu nivelul actual de evoluție. Refuzând să te conectezi cu acea bucată, ba mai mult opunându-i rezistență, refuzând să crezi că ai putea fi în acel fel (slab, vulnerabil, ranchiunos, frustrat, furios, urât, rău etc.), refuzi unei părți din tine dreptul de a se maturiza, de a adopta alte instrumente mai adecvate.

În ultimii ani, au fost realizate numeroase studii clinice cu privire la aplicabilitatea și eficiența EFT. Studiile au demonstrat că Tehnicile de Eliberare Emoțională au efecte asupra durerilor, erupțiilor cutanate, fibromialgiei, dependențelor, fricilor și fobiilor, depresiei, anxietății, stresului post-traumatic. Așadar, EFT se adresează atât afecțiunilor fizice cât și psihologice, deoarece reduce stresul, iar stresul este o componentă semnificativă a celor mai multe dintre bolile cu care ne confruntăm.

La baza EFT stau două curente psihologice: terapia cognitivă, care ia în calcul cognițiile tale – gândurile, credințele, modalitatea de relaționare cu ceilalți, tiparele mentale prin care percepi lumea și propriile experiențe -, și terapia expunerii, care implică expunerea vie la experiența negativă.

„Doamne, dă-mi seninătatea de a accepta lucrurile pe care nu le pot schimba,

curajul de a schimba lucrurile pe care pot să le schimb,

și înțelepciunea de a ști să le deosebesc.” (Rugăciunea seninătății)

Tehnicile de Eliberare Emoțională nu au nicio legătură cu gândirea pozitivă. Ce facem în EFT este să acceptăm realitatea, iar asta stă la baza schimbării profunde.

Câteva exemple de utilizare a EFT:

  1. Femeie, 35 de ani.

„Mă simt în nesiguranță de fiecare dată când soțul meu încearcă să își facă prieteni. Simt disconfortul în tot corpul, ca o agitație, și în inimă că un gol care doare. Se întâmplă de fiecare dată când încearcă să își facă prieteni bărbați.”

Am lucrat senzațiile fizice și sentimentul de nesiguranță în timp ce am bătut punctele energetice. Sub aceste senzații se ascundea frica de abandon, iar la bază stătea abandonul patern suferit atunci când s-a născut fratele mai mic al clientei. Orice bărbat care ar fi putut intra în viața soțului său o expunea la credințele sale că o persoană de sex masculin îi va restricționa sau diminua iubirea BĂRBATULUI din viața sa… pentru că așa a înțeles varianta sa mai tânără.

2. Femeie, 35 de ani, hipotiroidie, menstră neregulată, întârziere de 2 luni. Am lucrat efectiv nivelul de estrogen. Am pus clienta să evalueze nivelul de estrogen. Am pornit de la 40%. Am făcut  6 runde de EFT. Primele 2 au vizat nivelul actual de estrogen: Nivelul de estrogen este de 40%, iar asta este prea puțin pentru funcționarea optimă a corpul meu. În cea de-a doua serie am ales să eliberăm tot ceea ce făcea ca acest nivel să fie scăzut, iar runda 3 a vizat alegerea de a vindeca tot ceea ce a făcut ca nivelul estrogenului să fie jos. La finalul rundelor nivelul de estrogen a ajuns la 80%. La 3 ore după terminarea exercițiului, clienta m-a informat că s-a instalat ciclul menstrual.

 

Voi continua să îți povestesc despre EFT și în perioada următoare. Astăzi, am vrut doar să îți captez atenția aducându-ți câteva argumente pro EFT și câteva exemple.

Cu drag,

Raluca.

Reclame

Publicat de

ralucarauta

Eu sunt Raluca şi sunt trainer de dezvoltare personală, practician EFT (Tehnici de Eliberare Emoțională) și Theta healer. De-a lungul vieţii, parcursul meu profesional a fost un şir de încercări, cu salturi din domeniul bancar către presă şi mediul nonguvernamental. În toate m-am regăsit câte puţin, ca apoi să mă pierd definitiv. De ce? Aveam să înţeleg mai târziu când am descoperit că ceea ce căutam eu cu ardoare era vocaţia, nu un job care să îmi asigure liniştea financiară. Dar vocaţia mi-am descoperit-o în timp ce mă căutam şi mă descopeream pe mine. Şi aş fi putut chiar să nu îmi dau seama că vocaţia mea e de a sprijini oamenii, dacă nu aş fi avut în preajma mea persoane care să îmi deschidă ochii, care să mă tragă de urechi şi să mă întrebe dacă văd că fac deja ceea ce trebuie să fac:)). Momentul zero pentru trezirea mea a fost naşterea fiicei mele. Atunci îmi stăruia în minte doar întrearea Cine sunt eu? Cine mai sunt eu? Abia devenisem mamă, rol la care visasem de când mă ştiam şi care s-a materializat destul de greu (deşi toate funcţionau în parametri normali), şi cu toate astea eram nemulţumită, nefericită, descurajată, pierdută - şi nu, nu e vorba despre vreo drepresie post-partum. Întâmplarea a făcut ca, în perioada aceea, prietena mea cea mai bună să organizeze seri de meditaţie şi diverse workshop-uri şi m-a chemat la unul dintre evenimente. Au trecut 5 ani de atunci (ani de muncă neîntreruptă, de dezintegrare şi de reconstrucţie pe baze autentice) şi totuşi acele prime meditaţii de împăcare cu copilul interior şi de aflare a arhetipului feminin încă îmi stăruie în minte. Atâtea răni au scos la suprafaţă şi atâta înţelegere au adus încât stau la baza procesului meu de regăsire. Astfel, am început să lucrez cu mine, să-mi descopăr rănile şi straturile de ego pe care le adăugasem de-a lungul acestei vieţi, să îmi amintesc de mine, să fac terapie, să descopăr şi să vindec depresia în care mă scăldasem ani de zile, să îmi găsesc vocaţia, să mă bucur pentru tot ceea ce mi se întâmplă, să accept tot ceea ce se întâmplă. Consilierea de dezvoltare personală Ni se spune că viaţa e grea, complicată şi că şansele de reuşită ţin mai degrabă de puterea financiară decât de forţa noastră interioară, suntem educaţi să credem că puterea noastră echivalează cu câți bani facem, cu percepţia celorlalţi asupra noastră, cu evaluările lor asupra noastră… deşi evaluările lor sunt doar concluziile lor din perspectiva propriei experienţe şi a criteriilor pe care ei le au pentru propria persoană. Şi aşa ajungem să fim nişte adulţi nefericiţi, timoraţi, anxioşi, dependenţi de ceilalţi, focusaţi pe exterior, cocoşaţi, cu respiraţie superficială. Splitaţi între ură şi milă, puşi la zid de judecătorul din interiorul nostru, ne îndepărtăm cu o viteză uluitoare de valorile autentice IUBIRE şi COMPASIUNE, care prea rar ne influenţează relaţia cu propria persoană şi cu ceilalţi. Dar dacă ar exista ceva care schimbe tot acest tablou? Dacă am putea avea o altă abordare a vieţii? Pentru mine, consilierea de dezvoltare personală asta a făcut, ea a fost răspunsul pe care îl căutam. Consilierea de dezvoltare personală se adresează persoanelor sănătoase psihic, care sunt în căutarea unor răspunsuri, a unei noi perspective. Este o terapie de sprijin pe drumul căutării autenticului, a esenţei din fiecare persoană, iar esenţa noastră înseamnă IUBIRE şi COMPASIUNE. Dacă rezonezi cu ceea ce scriu, dacă te afli şi tu într-un proces de reîntoarcere în tine, către esenţa ta, si ai nevoie de un partener pe acest drum pe alocuri foarte dificil, te invit să îmi scrii pentru a stabili o şedinţă de consiliere. Pentru a stabili detaliile întâlnirii, poţi folosi formularul de la rubrica contact. Cursuri şi acreditări: Fixins, Replace, Repair and Maintain Relationships, Iyanla Vanzant, 2018 Stress Management - Techniques for coping with stress, Capernaum Ltd, 2018 Practician EFT Nivel 1&2, Karl Dawson EFTMaster & EFT Matrix Reimprinting Academy, 2018 Stress Management, Capernaum Ltd, 2018 Empowered Empath, Luna & Sol Pty Ltd, 2018 Theta Healing Advanced DNA, ThetaHealing Institute of Knowledge, 2017 Business communication, Academia Britanică de afaceri şi comunicare, 2016 Personal development and growth, Academia Britanică de afaceri şi comunicare, 2016 Theta Healing Basic DNA, ThetaHealing Institute of knowledge, 2015 Consilier pentru dezvoltarea personală, S.C. Allure Line S.R.L., cod COR 242324, 2015 Consilier vocaţional, Top Quality Management, cod COR 242315, 2014 Workshop-uri, seminarii, webinar: Magia de a fi femeie, organizat de www.femeiatrezita.com, februarie 2018 Mindfulness - Stresul: Prieten sau Dușman?, organizat de Life University, martie 2018

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s