Bine te-am regăsit!

Amânăm, amânăm, amânăm… dar, de fapt, nu cumva astfel ne ignorăm dorinţele, nevoile, ne ignorăm pe noi, ne lăsăm pradă fricilor? Adică pe scurt: Eu mă amân pe Mine? Eu nu îmi permit mie să fiu, să am, să trăiesc?

Nu ştiu când şi de ce a trebuit să învăţăm că măine e o zi mai bună decât azi…. mai bună pentru orice – pentru a ierta, pentru a iubi, pentru a sta, pentru a spune ce ne place, pentru a fi recunoscători, pentru a schimba ceva, pentru a avea o reacţie. Probabil, că te încearcă şi pe tine un oarece disconfort. Când am schimbat paradigma şi am început să trăiesc un pic mai mult în prezent, m-am simţit, în sfârşit, liberă. Este eliberator, ca măcar din când în când, să alegi să chemi ziua de măine azi, să dai momentului prezent ceea ce i se cuvine, nu de alta, dar Acum şi Aici reprezintă singurele certitudini pe care le avem… nimeni nu ştie ce (şi dacă) va urma. Cred că a alege să trăieşti Aici şi Acum este cea mai bună strategie pentru a ieşi de sub imperiul zodiei amânării, te invit să citeşti textul pentru a afla cum.

Şi dacă ţi-aş propune un joc? Hai să spunem că aceasta este unica zi de a cărei existenţă eşti sigur. Într-o încercarea de a „repara” tot ce ai amânat sau ce nu ai făcut până acum, cum ar evolua această zi? Ai fi mai bun, mai curajos, mai comunicativ, ai căuta mai abitir iubirea, bucuria, armonia? Ai fi mai hotărât? Ai fi mai clar şi centrat? Fă acest exerciţiu şi scrie pe o foaie ce îţi vine în minte, s-ar putea să afli într-o manieră foarte simplă care sunt sursele tale de energie.

Şi acum alege să duci jocul acesta în fiecare zi a vieţii tale… s-ar putea să te împlinească mult mai mult acest nou scenariu decât anteriorul.

A lua decizia de a trăi Aici şi Acum, plastic spus, înseamnă a-ţi asuma să ieşi din paradigma punctelor de suspensie, o paradigmă atât de utilă celor care „niciodată nu reuşesc să spună tot” , adică fiecăruia dintre noi. A trăi Aici şi Acum presupune că trebuie să iei şi să dai tot ce ai mai bun, presupune în final absenţa regretelor generate de inacţiune. Aici şi Acum aleg să comunic emoţii, sentimente, gânduri, recunoştinţă, pentru că trăind în acest spaţiu definit între aici şi acum reuşesc să găsesc curajul şi forţa de a fi autentic. A trăi Aici şi Acum permite omului să iasă de sub imperiul iluziei că avem suficient timp (DE RISIPIT).

Aici şi Acum este arta de a trăi în contact autentic, presupune ştergerea cu buretele a conduitelor repetitive şi perimate, şi implică un proces de ajustare creativă a organismului la mediu, prin reconectarea la trăirea emoţională şi corporală (Gestalt terapia, Serge Ginger).

După cum ţi-ai dat seama îţi propun astăzi să vorbim despre a fi sincer cu tine, a face ceva pentru tine, a decide pentru tine, a trăi pentru tine… dar începând chiar de acum. Ne-am obişnuit să purtăm zeci de măşti, dar oare în singurătate, mai avem capacitatea de a le da jos şi de a ne vedea? Mai avem capacitatea de a şti cine suntem şi ce vrem? Mai avem instrumente pentru a pune în practică ce vrem, dorim şi merităm sau am reuşit să ne îndepărtăm atât de mult de noi încât părem condamnaţi la un trai care nu ne aparţine? Probabil că ne-am îndepărtat destul de mult de noi, dacă lăsăm frica să ne ghideze acţiunea şi inacţiunea. Din fericire, niciodată nu e prea târziu să ne descoperim şi să fim autentici, să descoperim curajul care zace în noi şi să ne asumăm, să ne asumăm în primul rând pe noi înşine, aşa cum suntem, dincolo de etichete.

Pe drumul devenirii şi asumării, pendulăm între multe sentimente negative – ruşine, vină, apatie, amărăciune, frică.

  • Ruşine de noi, de realitate,
  • Vinovăţie că nu ne conformăm,
  • Apatie pentru că ne este atât de greu să ne mobilizăm – ne este mult mai uşor să stăm în vină şi ruşine, avem instrumentele şi receptorii pentru a le supravieţui acestora, pentru că ne este mai greu să facem faţă sentimentelor pozitive… spre exemplu, îţi e mai uşor să duci un compliment sau o critică? În jurul meu, văd oameni minunaţi, ca toţi oamenii, de altfel, care nu ştiu cum să reacţioneze la complimente, parcă le lipseşte un dicţionar interior care să îi ajute să internalizeze semnificaţia, dar dacă le spui ceva de rău, e posibil chiar să prindă şi culoare în obraji… şi nu neapărat ca o reacţie de enervare – ,
  • Amărăciune pentru că, pe măsură ce ne schimbăm, ne dăm seama că nu prea mai avem cu cine „ne alia” şi avem nişte rezistenţe uriaşe la a schimba mediile care nu ne mai reprezintă – Dumnezeu ştie de unde am învăţat că e ok să rămâi lângă persoane cu care nu mai rezonezi energetic şi nu doar!-,
  • Frică pentru că toate creaţiile egoului sunt răscolite şi fricile funcţionează la capacitate maximă în contextul în care ceva din noi ne spune că trebuie să aducem schimbarea în viaţa noastră.

Primul pas pe drumul spre Aici şi Acum este să închizi gura tuturor acestor frici, dar nu împotrivindu-te lor, ci respectându-le şi recunoscându-le existenţa, în definitiv, ai contribuit la existenţa lor şi, probabil, într-o oarecare măsură ţi-au şi fost utile, recunoscându-le forţa, lăsându-le să fie, dar fără a le mai da din puterea ta: Te recunosc frică, te văd şi văd cât de puternică eşti, dar nu mă lupt cu tine, eu sunt Lumină şi aştept să îţi reaminteşti că şi tu eşti! – Aceasta poate deveni mantra ta de zi cu zi. Spune-i fricii pe nume, pentru ca acest exerciţiu să fie cât mai eficient.

Şi după ce ai lucrat cu frica, ai să vezi că apare curajul şi atunci poţi începe să experimentezi acest tărâm, minunat al lui Aici şi Acum. Pentru a ajunge mai repede pe acest tărâm, un instrument foarte util este practicarea respiraţiei abdominale, un tip de respiraţie pe care o să îl regăsiţi la bebeluşi şi copii mici. Respiraţia abdominală este acel proces prin care antrenând diafragma aerul este dus în inspiraţie până în abdomen, până în muşchiul neted, din zona pelvină, având efecte benefice asupra funcţionării plămânilor, inimii, minţii. Dispariţia acestui tip de respiraţie din practica zilnică este asociată cu instalarea traumei în copilărie. În momentul maxim de frică copilul trece la o respiraţie superficială, cu inima lucrând la cote maxime şi cu mintea suprasolicitată, speriată, stresată, căutând în permanenţă o scăpare, şi rămâne cu acest tip de respiraţie până în momentul în care persoana alege conştient să înveţe să respire corect din nou – stai liniştit, toţi trebuie să reînvăţăm să respirăm corect. Focusându-te pe respiraţie, pe dusul aerului înspre abdomen, fentezi mintea şi îi dai şi timpul necesar pentru a se linişti. Respirând abdominal, te ancorezi în prezent.

De asemenea, îmi amintesc un alt exerciţiu simpatic şi simplu pentru „activarea” traiul Aici şi Acum. Închide ochii şi ţine în mână o pereche de chei. Ce simţi? Trebuie doar să descrii ce simţi Aici şi Acum, în timp ce ţii acele chei în mână. De asemenea, poţi schimba datele exerciţiului, dar vei obţine acelaşi rezultat – închide ochii şi concentrează-te pe sunetele pe care le auzi. Concentrează-te doar la sunete!

Traiul Aici şi Acum acordă trăirii corporale locul cuvenit (te invit să reciteşti articolul Ascultă-ţi corpul!). Aici şi Acum pot conta doar pe ceea ce simt în corpul meu acum, dar este suficient pentru a avea acces la un răspuns mai autentic decât dacă ar trebui să trăiesc iar în amânare.

Dacă eşti determinat, recompensa vine: ajungi să rămâi focus pe Aici şi Acum, la început mai puţin şi cu ceva eforturi mai mari, dar apoi din ce în ce mai uşor. De beneficii ai să îţi dai seama când ai să ieşi de pe acest tărâm, pentru că să nu îţi imaginezi că nu o să ţi se întâmple… suntem oameni şi cădem pradă fricilor (dar reaminteşte-ţi că ai un instrument foarte util de lucru cu frica) şi asta e minunat pentru că doar aşa vei înţelege ce ai câştigat. Când nu mai eşti sclavul amânărilor, al aşteptărilor, al proiecţiilor, îţi dai voie, de fapt, să fii tot ceea ce eşti. Eşti energie şi eşti parte a Universului care nu are nevoie de proiecţiile şi aşteptările tale pentru a şti ce e benefic să trimită spre tine.

 

Respiră şi alege să trăieşti Aici şi Acum! Meriţi!

Cu drag,

Raluca.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s