Cum a fost copilăria ta?


Mediul familial în care ne-am dezvoltat și-a pus amprenta asupra adulților care am ajuns. Unii dintre noi au crescut în familii care i-au susținut, i-au iubit și i-au acceptat, și au ajuns adulți funcționali, conectați cu ei înșiși, cu stima de sine bună, încredere în propriile forțe și un sentiment profund că merită să primească lucruri bune. La polul opus se situează cei proveniți din familii defectuoase și în care copilul a fost neglijat.

Cum poate fi neglijat un copil?

1. Neglijarea emoțională

Apare atunci când nevoile emoționale (iubire, sprijin, protecție și/sau îndrumare) ale copilului nu au fost satisfăcute; când copilul a fost ignorat sau condamnat pentru modul în care a cerut satisfacerea nevoilor sale emoționale. Portret-robot:

 • Stimă de sine scăzută.
 •  Habar nu ai care îți sunt nevoile emoționale.
 •   Te ascunzi, eviți sau îți reprimi emoțiile, deoarece așa ai învățat să faci pentru a supraviețuii cu adulții din viața ta.
 •    Boli psihologice sau fizice legate de incapacitatea ta de a asculta, de a accepta și de a-ți trata emoțiile în moduri sănătoase.

2. Neglijarea psihologică

Apare atunci când copilul nu a fost ascultat, acceptat, îngrijit așa cum ar fi avut nevoie. Portret-robot:

 • Stimă de sine scăzută ca urmare a formelor de abuz la care ai fost expus: ridiculizarea, dezavantaje, așteptări prea mari care au fost ignorate, respinse sau pedepsite în mod constant.
 • Mânie profundă ca urmare a traumelor la care ai fost expus și a incapacității de a te iubi.
 • Dependențe și nevroze pentru a crea un sentiment greșit de confort și siguranță în viața ta.
 • Boli psihologice și/sau fizice.
 • Dificultăți în menținerea unor relații sănătoase.

3. Neglijarea fizică

La nivel fundamental, relația iubitoare pentru un copil se traduce prin siguranță fizică și hrană. Atunci când acestea lipsesc, rezultatele pot fi următoarele:

 • Valoare de sine scăzută cu înclinații spre abuz fizic sub orice formă: tulburări de alimentație (anorexie, obezitate), menținerea unei diete nesănătoase, aut-vătămare.
 • Dezvoltarea comportamentelor obsesional-compulsive pentru un fals sentiment de siguranță.
 • Dezvoltarea unor comportamente riscante: sex neprotejat, fapte obsesive îndrăznețe etc.
 • Dependențe de droguri, alcool, violență, alimente etc.
 • Disfuncție sexuală sau promiscuitate (adesea din cauza abuzului sexual).

Multe dintre problemele cu care ne confruntăm ca adulți își au originea în copilăria noastră, dar rămânând niște răzvrătiți, plini de furie, învinovățindu-ne sau plângându-ți de milă, vom continua să fim victime. Oamenii sunt victime ale victimelor, ceea ce înseamnă că modul în care părinții/tutorii noștri s-au purtat cu noi a fost cel mai probabil o punere în scenă a ceea ce au experimentat ei în copilăria lor. 

Cum să vindecăm copilul interior, fiind părintele de care el are nevoie

 Conceptul este ciudat, chiar străin pentru noi, dar putem fi părinții copilului nostru interior. E nevoie doar de efort și timp.

Beneficiile?

 • O mai mare fericire și optimism.
 • Creativitate îmbunătățită.
 • Mintea, corpul și sufletul mai sănătoase.
 • Relații mai sănătoase și mai puternice.
 • Dezvoltarea abilităților esențiale de viață: acceptare, iertare, vulnerabilitate, compasiune, dragoste de sine.


Cum să devii părintele de care are nevoie copilul tău interior?

 1. Fii dispus să te conectezi cu copilul interior și să rămâi deschis indiferent de rănile care încep să supureze. Dă-ți voie să simți toată vulnerabilitatea, toată neputința, toată nesiguranța. Conectează-te cu tot ceea ce ai experimentat în copilărie. Un instrument foarte bun de lucru sunt fotografiile. Uită-te la fotografiile cu tine și vezi ce vezi în ochii tăi, ce emoții îți trezesc imaginile.
 2. Explorează trăirile copilului: ce s-a întâmplat în copilărie sau adolescență de ai învățat să te deconectezi de vulnerabilitate, de partea ta jucăușă; cum a fost relația cu părinții și cu ceilalți adulți importanți din viața ta; nevoile tale emoționale, psihologice și fizice au fost satisfăcute; prin ce traume ai trecut; care sunt credințele, comportamentele, sentimentele pe care le-ai dezvoltat.
 3. Dă voie ludicului să devină parte a vieții tale și alocă-ți un timp de joacă. Joaca, desenul, pictatul reprezintă forme bune de reconectare cu creativitatea, cu imaginația, atribute ale copilăriei. Ai să vezi aici părți destul de dureroase din tine: că tu nu știi să te joci, că tu a trebuit să fii adultul și atunci ai renunțat la joc și joacă deconectându-te de nevoile copilului.
 4. Dă-ți voie să te bucuri de fiecare clipă, savurând viața în simplitatea ei. Adulții au credința că viața este întotdeauna gravă, rezumându-se la responsabilități și datorii, lucru care ne îmbătrânește. Ia viața mai ușor!
 5. Învață să te simți în siguranță, susținut și îngrijit: dragostea de sine este esențială. Cu fiecare clipă în care rămâi conectat la tine descoperi că ești o ființă valoroasă, iubitoare și demnă să fie iubită și respectată. Dacă ți se pare greu, ai putea să practici ritualuri zilnice pentru minimum 66 de zile în care să spui anumite afirmații: „Merit. Îmi onorez copilul interior. Sunt în siguranță și iubit/ă. Eu am libertate și fericire”. Alți pași ar putea include schimbarea obiceiurilor și a minții negative, înlocuirea lor cu altele noi, învață să te porți cu blândețe și să te recompensezi (fă-ți cadouri), fii atent și conștientizează-ți nevoile emoționale, psihologice și fizice, lucrul cu pozele din copilăria ta folosind Tehnicile de Eliberare Emoțională (EFT).

Preluat și adaptat după lonerwolf; titlul original How to Re-Parent Your Broken Inner Child

https://lonerwolf.com/re-parent-your-inner-child/

BIOS: Aletheia Luna:

Aletheia Luna is an influential spiritual writer whose work has changed the lives of thousands of people worldwide. After escaping the religious sect she was raised in, Luna experienced a profound existential crisis that led to her spiritual awakening. As a psychospiritual counselor, tarot reader, and professional writer, Luna’s mission is to help others become conscious of their entrapment and find joy, empowerment, and liberation in any circumstance. See more of her work at lonerwolf.com.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s